#kispapacoaching

Apának lenni érték és élmény. A #kispapacoaching – az Apa Közösség azért jött létre, hogy mi: férfiak, apák, férjek, pasik meg tudjuk osztani egymással gyerekvállalással és házassággal kapcsolatos élményeinket, kérdéseinket, aggodalmainkat, tudásunkat, örömünket. Nagy falatnak tűnik a házasság? Hogyan alakul majd a párkapcsolatod? Úgy érzed sokszor elveszted a fejed? Karriert is építenél, de otthon is lennél? Szülés után szeretnétek újra egymásra találni a pároddal? Ezekkel a dilemmákkal nem vagy egyedül! Vadas János vagyok, fejlesztő coach és apuka. Az én történetem a kislányom születésével kezdődik. Nem szeretnék mást, csak egyre jobb apa és férj lenni. Hogy ne csak a feladat része jusson nekem, hanem az öröm is. Anyának lenni ösztönös, az apaság tanulható. Ebben segít a #kispapacoaching. Én abban hiszek, hogy ahogyan egymással bánunk, az az igazi terápia. Tegyél magadért, hogy a legjobb saját magaddal ajándékozhasd meg a gyermekedet!

2016 óta foglalkozom apukák és anyukák felkészítésével. Folyamatosan tartom szülés felkészítő és szülővé válás tréningjeimet országszerte. A Születése hete rendezvényeken állandó vendége vagyok a Válaszkész Szülők Egyesületének, és nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy párkapcsolati coachként részt vehettem 2018-ban a Pál Feri Táborban.

Állandó partnerem a Pár-Beszéd születés körüli tanácsadó, szülészeti és nőgyógyászati rendelő, ahol a #kispapacoaching tréningene kívül laktációs tanácsadás, baba masszázs, hordozó tanfolyam, nőgyógyászati szakrendelés áll a családok rendelkezésére.

Apa szerepe a családban:

Apának lenni érték és élmény. Érték, mert vannak dolgok, amiket a gyermek, csak az apai kötődéssel tanul meg, és élmény, mert ez lesz életed legjobb szakasza. Persze lesznek nehéz idők, de a felkészített apuka sokkal jobban megbirkózik a kihívásokkal. A Pár-Beszéd születés körüli tanácsadó, szülészeti és nőgyógyászati rendelő kispapa coaching eseményén a férfi szempontok, az apai hangsúlyok kerülnek elő.

„A nagy hír: Úristen, apa leszek! Hogyan fogok kapcsolatba lépni a kisbabámmal? Képes leszek ellátni őt? Képes leszek gondoskodni a családomról? Hogy fogja befolyásolni a feleségemmel való kapcsolatomat a kisbaba érkezése? Hogyan neveljem a gyereke?”  Ilyen és még sok más aktuális kérdésről beszélgetünk, és keressük a hozzád legközelebb álló megoldást.

Apára nagy szükség van. Az apai kötődés teremti meg ugyanis a gyermekben a „biztonságban lenni” érzésének élethosszig tartó élményét. Az apai játék kreatívabbá teszi a gyermekeket. Fejlettebb lesz a szociális kompetenciája annak a gyermeknek, akivel apa minőségi időt tölt együtt. Az apai kötődés végső soron az érett, magabiztos, önbizalommal teli személyiséget alakítja ki gyermekünkben.

A #kisPapaCoaching abban segít, hogy az apukákat visszaintegráljuk a családba és ott megtalálják a nekik legmegfelelőbb apai működésüket.

Várunk szeretettel a #kispapacoaching programokon! Iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket a Facebookon, így első kézből értesülhetsz a képzések aktuális időpontjáról, szezonális kedvezményekről, és nevelési tippekről, trükkökről.kisPapa coaching

A kispapa foglalkozások történhetnek egyéni vagy csoportos formában is. A csoportos ülések az Oktogonnál, a Pár-Beszéd szülészeti tanácsadó termében történnek, és általában 120 percesek. Egy családnak egy alkalom 6000 forint.

Mi történik egy ilyen kispapa tréningen?

Beszélgetünk. Ugyanis ez ma nagyon hiányzik a családok életéből. Sőt! Apa nagyon hiányzik a családok életőből. Ami azért furcsa, mert apa mindig is a család szerves része volt. Apa volt a nagy mesélő, és viccmester. Apa volt a család védelmezője és, aki gondoskodott a családról. Apa volt a fegyver és irattár nagy örzője. Apa volt az, aki mesterséget, tudást, tapasztalást adott át a külvilágról gyermekeinek. Aztán az ipari forradalom száműzte apát a családból. A munkahely távol volt a családi otthontól, és apa már nem tudott jelen lenni a családban. A XX. század igazából a kivétel, amikor apa nincs jelen. Célunk, ahogy megerősítsük az apakát, apa szerepeikben, tehetségükben és önbizalmukban.

Azt gondolom, hogy férfi és nő egyenlő kell legyen jogaiban. Egyenlő kellene lenniük gazdaságilag és a munkaerőpiacon. Viszont férfi és nő, apa és anya nem egyformák. Mind a két nemnek megvannak a maga biológiai és mentális erősségei és igányei. Apa és anya egységben, együtt, egymásból a legjobbat kihozva kell, hogy egymással éljenek. Magukért, egymásért és gyermekeikért. Szükség van a kapcsolatban egynelő módon a különböző energiákra. A polaritásra apa és anya között. Hogy a gyermek apától és anyától is azt kapja, amikben ők a legjobbak. A kisPapa Coaching arról szól, hogy megnézzük, apa miben a legjobb. Megerősítsük önbizalmában a kispapát, hogy megtalálja a neki legmegfelelőbb apai működési formát.

Apának lenni nem csak az éjjel a LEGO-ra lépés fájdalmas érzése.  Vagy a babakocsival nadrág összekoszolás élményei lehetnek. Apának lenni igazi öröm. Öröm, amikor a baba kéri, hogy emeljük föl, mert magasabbról jobban lát. Öröm, amikor a vízből felbukva átöleli az ember nyakát. Öröm, amikor apa észreveszi, hogy elkezdenek működni a gyerekben azok a tudások, amiket apától kapott. Amit apaként adhatunk és kaphatunk, az igazi érték.

A kisPapa Coaching logo és arculat

A kisPapa Coaching logo és arculat azt a férfiasságot tükrözi, ami bölcsességgel és szeretettel párosul. A gyermek születése előtt, egy férfi ereje teljében dolgozik, hódít, bulizik. Minden akadályt legyűrnek. Apának lenni viszont egy másik minőség. Egy fokkal érettebb, és bölcsebb. Ha a gyermek éjjel nem alszik, nem lehet dühösen ordítani. Ha a gyermek kiönt egy tál spenótot, hibázik, rosszalkodik, vagy hisztizik, nem lehet fékevesztett erővel rárontani. Tetteinket a szeretet, és az empátia kell, hogy irányítsa.

Persze lesznek nehéz helyzetek, amikor az ember elveszti a fejét, és ordít kínjában, mint a sakál. Nem erről van szó. Persze, hogy kiakadsz,  kiakadok, kiborulnak a feleségek, nagyik, nagypápák, óvó nénik. Van ilyen. Mindenki ember. Ez is fontos. Megélni a saját esendőségünket, és vállalni a gyerek előtt. Hitelesnek lenni. Tisztában lenni és elfogadni saját érzéseinket. Ez lesz az alapja annak, hogy elfogadjuk a kisgyermekünk érzéseit is. Ha sikerült, bizalmi viszony alakul ki apa és gyermeke között. Ebben a bizalmi viszonyban lehet aztán korlátokat állítani a gyereknek. Nevelni, ha úgy tetszik. Viszont ez nem zsarnokságon, hanem bölcsességen fog alapulni. Nem kell tökéletes szülőnek lenni, bőven megfelel, ha elég jó szülők leszünk.

Milyen kisPapa szeretnél lenni?

Attól függetlenül, hogy gyermekvállalás előtt vagy, esetleg már van gyermeked, mit válaszolnál? Olyan természetesnek tűnik, hogy az ember apa. Ugyanakkor, amikor benne van a szerepben, váratlanul érkezik a felismerés, hogy nem is olyan könnyű.

  • Lehet, hogy megbeszéltünk valakivel egy programot, de meg kell szegnünk adott szavunkat, mert a gyerek érdekei azt kívánják, hogy vele legyünk, vagy őt lássuk el.
  • Nem jut ideje magára az embernek, kevesebb lesz a sport.
  • Bár cél volt az utódnemzés, az örömteli részből kevesebb juthat.
  • Az ember azt érzi, hogy már nem ura saját magának. Sem az idejnek, sem a pénzének, sem az erejének, semminek.
  • Egyre több szerepben kell helyt állni. Munka után keződik a második műszak a gyerek mellett.
  • Kezelhetetlen a gyerek, nem fogad szót, elromlott, nem működik.

Ezek a helyzetek természetesen előfordulnak. Megtanulunk belőle sok mindent, amitől jobb apák lehetünk. A jó hír, hogy minden akadály megfejlődhető önreflexióval, sok sok beszélgetéssel, azzal, hogy gondolkodunk magunkon. Azzal, hogy őszintén viselkedünk, támaszkodunk a feleségünkre, merkifejezni az érzéseinket és elfáradni és utána föltámadni. Ebben segít a kisPapa coaching.

Mitől lehetünk magabiztos apukák?

A kulcs a bizalmi légkör. Ha apa felismeri gyermekének érzelmeit, elismeri azokat és ezt képes kommunikálni a gyermek felé, akkor ez visszafelé is működik. A gyermek is megérti, ha szomorúságot vagy örömet okoz a szüleinek. Ez a képesség tanulható és fejleszthető. Egy személyes élményem ezzel kapcsolatban: amikor kislányunk a dackorszakban volt, nagy hiszti volt minden miatt. Egyik este anya jógázni volt és ismét nagy hiszti volt a fürdésnél. De amikor megéreztem és megértettem, hogy anya hiány van, és elmondtam a kislányomnak, hogy biztos nehéz lehet neki akkor, amikor hiányzik neki anya, akkor megnyugodott.

Spirituális vonatkozásban azt szokták mondani, hogy a férfi hozza a külső energiákat a családba. Apa oltalmazza a családot, és apa gondoskodik anyáról és a gyermekeikről. Képesek vagyunk a gyermekgondozást megtanulni, és fontos, hogy a posztmodern férfi érzelmi intelligenciáját is fejlessze. Feleségemmel 2016 nyarán végeztük el az Értsünk Szót érzelmi intelligencia képzést. Elsajátítottuk az érzelmek elismerésének technikáját. A helyes dicséret és motiválás módját. Hogyan neveljünk büntetés nélkül. Tudásomat és tapasztalataimat szívesen megosztom veled is.

 

#kispapacoaching a médiában

 

Interjú apaságról, családról a Válaszkész Szülők Egyesületének elnökével, Dobiné Olasz-Papp Nórával a Zugrádióban.

rádió bézs kispapacoaching

A #kisPapaCoaching megalakulásáról és működéséről beszélgettem Rékai Gáborral a Rádió Bézs hullámhosszán.

vasárnapi hírek kispapacoaching

Interjú a Vasárnapi Hírek hasábjain arról, hogy „Mi fán erem az apa?”, hogyan alkotnak közösséget az apukák, milyen kihívásokkal kell megkűzdeniük és milyen az én apám. (2016. december) 

Interjú Tibby Bende Apa vlogján (2019. március): Ezért válnak, ha jön a gyerek | Tibby Bende | Apavlog |S02E22